Det være vanskelig å regne ut hvor mye mat man trenger til koldtbord og buffet, særlig når man ikke holder store fester hver helg.

Og man ønsker jo for alt i verden ikke at det er for lite, på den andre siden så er det synd å bruke tid og penger på mye mat som man i siste ende ikke får spist. Kjøper du ferdige menyer hos meg så slipper du å regne på hvor mye mat du trenger men ønsker du å kjøpe enkelt retter for å kombinere med annet du selv lager eller kjøper, så kan det være lurt å regne litt.

Hvor mye mat man trenger avhenger av hvor mange retter som er på koldtbordet og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret.

Det er vanlig å beregne ca. 500-600 g mat per person inkludert tilbehør, og da bør ca. halvparten være fisk/kjøtt. Dette regner man ca per person:

Roastbiff, 60 g per porsjon
Leverpostei, 60 g per porsjon
Frikadeller, 80g, ca 2 stk per porsjon
Hønsesalat, 60 g per porsjon
Gravet laks, 60 g per porsjon
Spekemat, 60 g per porsjon
Eggerøre, 1 egg per porsjon
Grønn salat, 40 g per porsjon
Potetsalat, 40 g per porsjon
Remulade, 10 g per porsjon
Dressing, 10 g per porsjon
Ost, 50 g per porsjon

Kake, 1,5 stk per porsjon

Mht dessert/kake så regner man at runde kaker gir 12-14 stykker. Ved et koldtbord regner man at alle får 1 stykk og noen 2 stykker, derfor 1,5 i gjennomsnitt. Og så suppler med litt friske bær, oppskåren frukt og litt konfekt.